"ΤΟ ΜΩΡΟ ΜΟΥ ΔΕΝ ΤΡΩΕΙ ΚΑΛΑ ΓΙΑΤΡΕ"
Συχνά γονείς παιδιών ηλικίας 1 -3 χρονών αποτείνονται στον παιδίατρο γεμάτοι αγωνία για τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών τους. Τις περισσότερες φορές μάλιστα πρόκειται για παιδιά που μέχρι κάποια ηλικία συνήθως 18 μηνών έτρωγαν ποικιλία τροφών και σε ικανοποιητική ποσότητα.
Τι συμβαίνει λοιπόν σε αυτά τα παιδιά τα οποία παρουσιάζουν σε άλλοτε άλλο βαθμό προβλήματα τα οποία συμπυκνώνονται στη φράση “Το μωρό μου δεν τρώει γιατρέ”.
Ας δούμε λοιπόν γιατί αυτό το γεγονός είναι κοινό σε τόσα πολλά παιδιά ανεξάρτητα από το πόσο σωστή ήταν η εισαγωγή των στερεών τροφών τον πρώτο χρόνο της ζωής.
Ο δευτερος χρόνος της ζωής δηλαδή από 12 μέχρι 24 μηνών είναι μιά περίοδος στη ζωή του μωρού γεμάτη προκλήσεις και δυσκολίες ιδιαίτερα όσον αφορά τις διατροφικές του συνήθειες.
Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν εκ των προτέρων τις φυσιολογικές αλλάγες που θα συμβούν στο μωρό ώστε να μην αγχώνονται αλλά και να μην κάνουν λάθη στην αντιμετώπιση τους.
Ο ρυθμός ανάπτυξης του παιδιού πέφτει δραματικά τον δεύτερο χρόνο με αντίστοιχη μείωση στην όρεξη για φαγητό. Το παιδί αναμένεται να αυξήσει το βάρος του κατά μέσο όρο μόνο 2.5 κιλά ! Ενώ κατά τον πρώτο χρόνο έχει τριπλασιάσει το βάρος γέννησης του. Αυτό ονομάζεται φυσιολογική ανορεξία του δευτέρου έτους.
Κάποιες μέρες θα τρώει πολύ ενώ άλλες πολύ μικρές ποσότητες.
Παρουσιάζει κατά καιρούς εμμονή με συγκεκριμένα φαγητά.
Ενδιαφέρεται περισσότερο να παίξει παρά να κάτσει στο τραπέζι για φαγητό.
Παρουσιάζει πείσμα και εκρήξεις θυμού που συχνά έχουν σαν επίκεντρο το φαγητό.
Εκτός από τα πιό πάνω τα οποία και θεωρούνται φυσιολογικές συμπεριφορές που σχετίζονται με την ηλικία και θα είναι παροδικές , συμπεριφορές των ενηλίκων φροντιστών επιδεινώνουν αντί να αντιμετωπίζουν τις αναμενόμενες δυσκολίες.
Οι γονείς συνήθως έχουν μη ρεαλιστικές προσδοκίες ώς προς την ποσότητα που πρέπει να παίρνει ένα μώρο. Κάντε ένα ημερολόγιο τριών ημερών με τις ποσότητες και τα είδη που πήρε το μωρό σας και συζητήστε το με τον παιδίατρο. Σε αυτό το ιστολόγιο θα βρείτε τις ποσότητες ανά ομάδα τροφών που χρειάζεται ένα παιδί ηλικίας 1 με 3 χρονών.
Το παιδί τρώει συνεχώς μικρές ποσότητες όταν τρών άλλοι ενήλικες γύρω του με αποτέλεσμα όταν έρθει η ώρα να φάει το προγραμματισμένο γεύμα του να είναι χορτασμένο με ακατάλληλες τις περισσότερες φορές τροφές. Κρατήστε σταθερές τις ώρες των κυρίως γευμάτων και των σνάκ του μωρού.
Αντικαθιστούν γεύματα με γάλα. Το γάλα είναι φτωχή τροφή σε σίδηρο και δεν πρέπει να ξεπερνά σε ποσότητα τα 500μλ το 24ωρο τον δεύτερο χρόνο της ζωής.
Ασκούν πίεση στο μωρό να φάει και διμιουργούν εντάσεις γύρω από το φαγητό. Αποσύρετε το φαγητό που αρνείται να φάει και περιμένετε να πεινάσει. Όταν ζητήσει φαγητό παρουσιάστε το ίδιο ή παρόμοιο φαγητό. Μην αντικαθιστάτε γεύματα με γάλα ή κρέμες.
Εγκαταστήστε κανόνες σε σχέση με το φαί. Το παιδί πρέπει να τρώει καθιστό στο τραπέζι χωρίς τηλεόραση ή τάπλετ.
Βάλτε το παιδί να φάει μαζί σας στο τραπέζι για να μάθει να τρώει ότι και η οικογένεια αλλά να μάθει και την κοινωνική διάσταση του οικογενειακού φαγητού.
Δώστε το καλό παράδειγμα στα παιδιά σας!
Ενθαρύνετε το παιδί να τρώει μόνο του αρχικά με το χέρι και ακολούθως με το κουτάλι ή το πιρούνι.