Το Κοινό Κρυολόγημα

Έχουμε μπεί αισίως στην εποχή των ιώσεων ιδιαίτερα για τα παιδιά. Οι εποχιακές ιώσεις είναι αναμενόμενες και φυσιολογικές στη ζωή των παιδιών. Παρόλο το άγχος και τις πρακτικές δυσκολίες που προκαλούν στη ζωή των γονιών και των παιδιών στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι ήπιες και αυτοιώμενες.

Σκοπός μου είναι να εξηγήσω και να καταρίψω κάποιους μύθους οι οποίοι είναι ευρέως διαδεδομένοι μεταξύ των γονιών γι, αυτό που απλά ονομάζουμε <κοινό κρυολόγημα>.

  1. Τα τόσο γνωστά συμπτώματα της κλειστής μύτης , του πονόλαιμου, του ήπιου πυρετού δεν έχουν σαν αιτία ότι εκτέθηκε το παιδί σε χαμηλή θερμοκρασία. Απλώς στην περίοδο των χαμηλών θερμοκρασιών κινούμαστε όλοι σε κλειστούς χώρους που δεν αερίζονται καλά και δίνουν την ευκαιρία σε διάφορους ιούς να μεταδοθούν από ασθενείς σε υγιείς.

  2. Όσο πιό μικρή η ηλικία του παιδιού που παθαίνει κοινό κρυολόγημα τόσο πιό έντονα είναι τα καταρροικά συμπτώματα και μπορεί να χρειαστούν μέχρι και 10 ημέρες για εξαφανιστούν τα φλέγματα.

  3. Η δεξιότητα του φυσήματος της μύτης είναι πολύ σημαντική και πρέπει να την κατακτούν τα παιδιά από όσο πιό μικρή ηλικία μπορούν.

  4. Τα σιρόπια για το βήχα και την αποσυμφόρηση δεν είναι θεραπευτικά αλλά μόνο ανακουφιστικά. Η ίωση θα κάνει τον κύκλο της και θα περάσει από μόνη της . Στόχος είναι όχι να σταματήσουμε τα συμπτώματα αλλά να επιτρέψουμε στο παιδί να κοιμηθεί και να τρώει καλά.

  5. Δεν υπάρχει κάτι να δώσουμε που αποδεδειγμένα να σταματά την εξέλιξη του κοινού κρυολογήματος. Το μόνο που μπορεί δοθεί όπως φάνηκε από μελέτες είναι βιταμίνη C που ίσως βοηθά στη μείωση της βαρύτητας της ίωσης.

  6. Όταν ένα μικρό παιδί παρουσιάζει συμπτώματα δυνατόν να διαταραχτεί ο ύπνος και η διάθεση του για φαγητό και παιγνίδι. Παρόλο λοιπόν που το κοινό κρυολόγημα είναι μιά καλοήθης ήπια ίωση δυνατό να επηρεάσει την ευημερία του παιδιού. Καλό είναι να μην το παίρνουμε σχολείο όσο έχει έντονα συμπτώματα.

  7. Το φαινόμενο των συνεχόμενων λοιμώξεων είναι συχνό σε παιδιά που φοιτούν σε σταθμούς. Μπορεί να χρειαστεί να κρατήσουμε το παιδί μας στο σπίτι για ένα χρονικό διάστημα μέχρι να ξεπεράσει τελείως τα συμπτωματα ώστε να αποφεύγονται οι επιπλοκές και οι αντιβιόσεις.

  8. Τα αντιβιοτικά δε θα βελτιώσουν την εικόνα μιάς ίωσης ,ούτε και θα βραχύνουν τη διάρκεια της.

  9. Να συμβουλεύεστε τον παιδίατρο σας αν το παιδί παρουσιάζει συμπτώματα που δε βελτιωνονται μετά την τρίτη με τέταρτη μέρα νόσου.

Anastasia Symeou