ΤΡΟΦΕΣ ΣΤΗ ΒΡΕΦΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

Οι περισσότεροι γονείς ρωτούν με ανυπομονησία πότε θα αρχίσουν τις στερεές τροφές στο βρέφος τους.

Αυτό το ερώτημα απασχολεί την επιστημονική κοινότητα ακόμα , με τις απόψεις να αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου. Οι ίδιοι οι γονείς των σημερινών βρεφών ήταν η γενιά που μεγάλωσε με τις διάφορες πεντανόστιμες γλυκιές έτοιμες κρέμες τύπου φαριν λακτέ και κάποιοι με την εισαγωγή χυμών από τον τρίτο κιόλας μήνα.

Πολλά έχουν αλλάξει ως πρός τις γνώσεις μας από τότε . Ταυτόχρονα πολλά έχουν αλλάξει και στο επίπεδο των κοινωνικών τάσεων και αντιλήψεων με ταυτόχρονη αλλαγή και στο τι προσφέρει η βιομηχανία παιδικών τροφών.

Πότε αρχίζουμε στο βρέφος τροφές άλλες εκτός απο το γάλα ?

Το γαστρεντερικό σύστημα ενός υγιούς βρέφους μπορεί να δεχτεί τροφές από τον 4 ο μέχρι τον 6ο μήνα ζωής.

Αυτή ακριβώς είναι και η περίοδος που οι αποθήκες σδήρου του μωρού έχουν μειωθεί και το γάλα από μόνο του δε μπορεί να παρέχει τις απαιτούμενες ποσότητες στον οργανισμό.

Το πότε ακριβώς σε αυτό το διάστημα θα αρχίσει το κάθε βρέφος τις στερεές τροφές εξατομικευέται. Τα πιό κάτω είναι τα κυριότερα κριτήρια:

α. Το βρέφος μπορεί να κρατήσει ψηλά το θώρακα μέχρι τις ωμοπλάτες όταν βρίσκεται σε μπρούμυτα θέση.

β. Παρακολουθεί με ενδιαφέρον τους γονείς του όταν τρών. Χαρακτηριστικά οι γονείς περιγράφουν αυτό το φαινόμενο με την εξής φράση : “ Είναι σα να παρακολουθεί το φαί από το πιάτο μέχρι το στόμα μου”.

Αντίθετα η ύπαρξη ή όχι δοντιών δεν αποτελεί κριτήριο για το είδος και τη μορφή της τροφής που δίνουμε.

Η μάσηση γίνεται με όλη τη στοματική κοιλότητα , γλώσσα και μάγουλα, και το κατά πόσο θα δώσουμε κομματάκια εξαρτάται από την εξαφάνιση ενός αντανακλαστικού που ονομάζεται “gag reflex” κάτι που συμβαίνει γύρω στον 9ο μήνα.

Το < Gag Reflex>είναι ένα αντανακλαστικό το οποίο εκλύεται όταν φαγητό ερεθίσει το φάρυγγα οπότε και το βρέφος μοιάζει να είναι θέλει να κάνει εμετό. Αυτό το φυσιολογικό αντανακλαστικό εκλαμβάνεται από τους γονείς ως επισόδειο πνιγμονής και έτσι φοβούνται να δώσουν στο βρέφος τροφή μη πολτοποιημένη.

Το αντανακλαστικό αυτό μειώνεται σε ένταση γύρω στον 9o Μήνα. Υπάρχουν μάλιστα μελέτες που υποστηρίζουν ότι αν δε δοθούν οι τροφές σε κομματάκια κατά το τελευταίο τρίμηνο της βρεφικής ηλικίας αυτό το αντανακλαστικό διατηρείται με αποτέλεσμα το παιδί να δυσκολευτεί να προσαρμοστεί στη μη πολτοποιημένη τροφή.

Γι , αυτό οι γονείς πρέπει να δοκιμάζουν να δώσουν τροφές σε κομματάκια χωρίς να φοβούνται το αντανακλαστικό και με στενή επιτήρηση του βρέφους καθώς τρώει.gg