Το παιδάκι μου φοβάται τον παιδίατρο. Τι να κάνω?
Πολλά παιδάκια φοβούνται την επίσκεψη στον παιδίατρο. Είναι φυσιολογικό ώς ένα βαθμό να αναστατώνονται και η επισκέψη στο παιδιατρείο να μην είναι πάντα ευχάριστη. Θα βοηθούσε αν καταλαβαίναμε τι ακριβώς φοβούνται ώστε να αντιμετωπίσουμε καλύτερα αυτή τη συμπεριφορά που κάποτε είναι τόσο έντονη που φτάνει στα όρια της φοβίας.
Το 60% των παιδιών που είναι μεγαλύτερα των 2 ετών φοβούνται ότι θα τους βάλουν εμβόλιο σε κάθε επίσκεψη. Το 30% της ίδιας ομάδας παρουσιάζει τον αναμενόμενο φόβο του να τα αγγίζει κάποιος άγνωστος. Το 15% έχουν τραυματικές εμπειρίες από νοσηλείες σε νοσολομείο ή άλλες θεραπείες.
Αυτή η συμπεριφορά των παιδιών αναστατώνει όπως είναι αναμενόμενο και τους γονείς οι οποίοι κάποιες φορές αποφεύγουν να επισκεφτούν τον παιδίατρο αναβάλλοντας ακόμα και εμβόλια . Πολλές φορές οι γονείς δεν μπορούν να ακούσουν τις οδηγίες του παιδίατρου ή δεν κάνουν τις ερωτήσεις που θέλουν λόγω της δυσάρεστης κατάστασης που δημιουργείται κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Ας δούμε μερικές πρακτικές συμβουλές που μπορεί να βοηθήσουν το παιδάκι μας να ξεπεράσει το φόβο του παιδίατρου.
Η στάση του γονιού είναι καθοριστική για το πώς το παιδάκι θα αντιμετωπίσει την εμπειρία του ιατρείου. Αν ο γονιός δείχνει με τη στάση του εμπιστοσύνη στο γιατρό και στη διαδικασία τότε είναι πιό εύκολο για το παιδάκι να εμπιστευθεί το γιατρό. Στις περιπτώσεις που και ο γονιός δείχνει φανερά το φόβο ή τη δυσπιστία του είναι σα να επαληθεύει τους φόβους του παιδιού. Εκφράσεις όπως < Φοβάμαι και εγώ τις ενέσεις>ή < θΑ τη δείρουμε τη γιατρό που σε πόνεσε> δε βοηθούν.
Δε χρειάζεται να μιλήσετε για την επικείμενη επίσκεψη πολύ πριν τη μέρα που είναι προγραμματισμένη διότι προσθέτει άγχος στο παιδί.
Μη λέτε ψέματα στο παιδάκι για τον πόνο του εμβολίου. Χρησιμοποιείστε εκφράσεις όπως: <Θα πονέσεις πολύ λίγο> < Θα πονέσει λιγότερο από όταν κτύπησες προχθές>.
Με τρόπο που καταλαβαίνουν τα παιδιά εξηγείστε την αναγκαιότητα του εμβολίου και του παιδίατρου. < Θα γίνεις δυνατός και δε θα αρρωσταίνεις>, < Όλα τα παιδάκια κάνουν εμβόλια>, < Η γιατρός μας αγαπά και θέλει να μας έχει καλά >.
Δώστε στο παιδάκι επιλογές. Π.χ Αν θέλει να κάθεται στην αγκαλιά σας κατά την εξέταση.
Φέρτε μαζί σας το αγαπημένο του παιγνίδι.
Φέρε τε μαζί σας τα εργαλεία του γιατρού σε παιγνίδι και πεσ τε στο παιδί να εξετάσει το γιατρό.
Φροντείστε να κλείνετε ραντεβού σε ώρες που το παιδί είναι χορτάτο και δε νυστάΖει.
Συνδέστε την επίσκεψη με κάτι ευχάριστο . Όπως π.χ θα πάρουμε παγωτό ή κάποιο μικρό δώρο μετά την επίσκεψη.
Πέστε στο παιδάκι ότι ο γιατρός θα του δώσει ξυλάκι ή μπαλόνι ή αυτοκόλλητο μετά την επίσκεψη.
Προμηθευτείτε το παραμυθάκι < Ο Τίμος πάει στο γιατρό>
Βγάλτε το παιδάκι μία φωτογραφία με το γιατρό για να τη δείχνετε ώστε να θεωρεί το γιατρό οικείο σαν πρόσωπο.
Η καλή εξέταση του παιδιού οδηγεί και στη σωστή διάγνωση. Φροντίστε τη σχέση του παιδιού σας με το γιατρό. Μάθετε το παιδί να έχει εμπιστοσύνη στο γιατρό γιατί αυτό θα το ωφελήσει και όταν θα είναι πιά μεγάλο.